Att studera på annan ort och bo på internat

Det finns vissa gymnasieprogram som bara finns på speciella ställen. Det är till exempel vanligt att vissa program som är inriktat på en speciell sport endast finns på ett eller få ställe i hela landet. Detta leder till att de som vill gå ett sådant program måste flytta hemifrån, för att ha möjlighet att gå just det programmet.

Skidgymnasium

För de som vill elitsatsa på längdskidåkning men samtidigt gå i skolan är skidgymnasium perfekt. Dessa gymnasium erbjuder en kombination mellan skola och längdskidåkning, för att ge eleverna en möjlighet att lyckas både inom idrotten och studierna. Dessa gymnasium finns ibland annat Mora, Sveg och Sollefteå.

Att bo på internat

Internat betyder att man har möjlighet att bo på skolan. Att bo på internat gör att man får träffa andra elever som också bor där, och får en stark gemenskap. Internaten har ofta olika aktiviteter på fritiden. Så som sportturneringar och utflykter. Ofta bor man tillsammans med andra, vilket gör att man lär känna andra från skolan. Att på på internat är också positivt på så sätt att man alltid har nära till skolan, och slipper oroa sig över att hitta ett boende. Många tycker att det är roligare att bo på internat än att bo i en egen lägenhet, av den anledningen att man slipper bo helt själv. För många 15-åringar kan det vara jobbigt att bo helt själv, då är internat perfekt.

Bidrag

Om man studerar på en gymnasieskola som ligger långt hemifrån har man rätt till ett ekonomiskt stöd. Förutom studiebidraget kan man söka bidrag hos kommunen till boende och resor. Man kan även få ett extra bidrag från CSN, om man studerar på en fristående gymnasieskola.

E-sporsgymnasium

E-sport blir allt vanligare runt om i världen, och gymnasieskolor i Sverige hänger med på trenden. E-sport är ett samlingsnamn för olika tävlingar som utförs på datorer. De tävlande inom E-sport spelar olika typer av dataspel mot varandra, via internet eller via ett lokalt nätverk. Nu finns det alltså gymnasieskolor runt om i Sverige som har E-sport på schemat. Det första gymnasiet i Sverige som lanserade e-sport var Arlandagymnasiet. Nu är det fler och fler som hopar på trenden, bland anat Karlfeldtsgymnasiet i Avesta. Än så länge finns det inte så många gymnasieskolor som erbjuder detta. Därför tvingas många de som vill gå på e-sportsgymnasium flytta hemifrån. Det positiva med det är att man går i skolan och bor antagligen nära andra med ett intresse för e-sport. Då kan eleverna samlas och på fritiden spela e-sport mot varandra, så att de blir bättre. Och sedan gå i skolan och även där ha möjlighet att hålla på med e-sport.

Är E-sport verkligen en sport?

Det finns de som tycker att det är konstigt att det finns gymnasium för e-sport. Men då är det många som tycker att det är helt rätt att det finns E-sportsgymnasium, eftersom att det finns andra gymnasieskolor för olika sporter. Många menar att det är en stor skillnad mellan sport och idrott, och att E-sport ingår i sport men inte idrott.