Göranssonska Skolan i Sandviken

Göranssonska Skolan är en av två gymnasieskolor i Sandviken, den andra heter Bessemerskolan. Göranssonska Skolan skiljer sig från andra gymnasieskolor på många sätt, både själva skolan och linjen. Det är nämligen så att Göranssonska Skolan till skillnad från många andra skolor bara har en linje. Det går alltså inte att välja linje på Göranssonska Skolan, då det enda som finns är den industritekniska linjen. På denna linje läser man både teknik och industri, vilket gör att det blir en blandning mellan teoretiska ämnen och praktiska.

Göranssonska Skolan är ingen kommunal skola, utan den är ägd till stor del av företaget Sandvik AB. Detta gör att skolan sticker ut från mängden, då den är kopplad till ett stort företag. Skolan lär inte bara ut ämnen till eleverna på skolan, utan även Sandviksanställda. Detta leder till att eleverna på skolan blandas med de anställda, och skolan blir lite som en arbetsplats.

4 år på 3 år

På Göranssonska Skolan går eleverna långa dagar, om man jämför med vad många andra skolor gör. Här går man varje dag från 8.20 till 16.40, precis som en vanlig arbetsdag. Detta gör eleverna för att de ska hinna med alla kurser, då de läser fyra år på tre. Därför krävs dessa extratimmar i veckan. Eleverna får även offra vissa lov, för att ha möjlighet att hinna med allt. Detta lönar sig dock då de har möjlighet att läsa hela 3400 poäng, vilket är betydligt mer än vad elever på andra skolor läser. På Göranssonska Skolan har man en möjlighet att läsa matte upp till nivå fem, men man kan även välja att hoppa av matten redan efter nivå 2.

Självständigt

Göranssonska Skolan liknar en arbetsplats på många sätt. Eleverna får ofta jobba självständigt och välja hur de vill lägga upp sitt arbete. Detta är för att eleverna ska vara förbereda för framtiden, då det i arbetslivet krävs eget ansvar.

Praktik

En annan sak som gör Göranssonska Skolan unik är all praktik man har under de tre åren. Eftersom att skolan samarbetar med Sandvik så har eleverna möjligheten att ha praktiker på olika delar av Sandvik. Detta gör att eleverna redan under först året får en inblick i hur det är i arbetslivet, vilket hjälper dem i framtiden. Eleverna har under de tre åren 17 veckors praktik, varav 4 utomlands. Under sista året har eleverna möjlighet att åka till Sandvik och ha praktik, men i ett annat land. Eftersom att Sandvik finns i hela världen finns möjligheten att åka vart som helst. Vissa av eleverna får åka till Australien, Kina och Singapore, medan vissa åker till Tyskland och Norge. Praktik utomlands har skolan för att ge eleverna ännu en möjlighet att förbereda sig för framtiden, genom att komma ut i världen och arbeta. Det är vanligt att eleverna åker i par om två, men vissa väljer även att åka ensamma. Eleverna bor under sin utlandspraktik på hotell, vandrarhem eller hos en familj.

Sommarjobb

Alla elever på Göranssonska Skolan erbjuds varje sommar ett sommarjobb på Sandvik.