Program och inriktningar

Det finns otroligt många linjer man väljer mellan när man väljer gymnasium, och alla linjer är olika. Det finns linjer som passar alla, men det kan vara svårt att veta vilken som passar just en själv. Det är inte hela världen om man efter några månader känner att man valt fel linje, då man kan byta till en annan. Men det kan trots det vara bra att läsa på lite om varje program, för att underlätta valet. Dessa är tre av alla program:

Ekonomiprogrammet

Detta är ett program som passar den som är intresserad av entreprenörskap, juridik och företagsekonomi. På denna linje får man under tre års tid lära sig hur man driver företag, hur lagar styrs, hur företag är uppbyggda och hur samhällets ekonomi fungerar. Det finns två inriktningar man får välja mellan: Ekonomi eller juridik.

Ekonomi

Vill man starta och driva eget företag i framtiden är detta ett perfekt val. Man får nämligen lära sig allt om marknadsföring, redovisning och ledarskap. Man får även undersöka och titta på hur olika företag är uppbyggda, för att få lite hjälp tills när man själv ska driva ett företag.

Juridik

Juridik-inriktningen är för den som är nyfiken på hur rättssystemet fungerar. Man får främst lära sig hur det fungerar i Sverige, men även i andra länder. Man får även lära sig hur andra länders lagar och regler kan påverka oss som bor i Sverige. Detta är ett val för den som vill arbeta med juridik i framtiden.

Bygg-och anläggningsprogrammet

Detta är en linje för den som gillar att arbeta med händerna och bygga olika saker. Detta är ett yrkesförberedande program, och passar den som vill arbeta direkt efter gymnasiet. Många väljer denna linje på grund av att man blandar teoretiska ämnen med praktiska. Väljer man denna linje får man lära sig saker inom byggarbetande, och det finns fem olika inriktningar man väljer mellan:

Anläggningsfordon

Detta väljer den som är intresserad av vägarbete, dränering och grävning. Man får även mycket trafikkunskap.

Husbyggnad

Detta är för de som är intresserad av renovering och nybyggnad av hus. Man får här lära sig hur man gör, och även träna praktiskt.

Mark och anläggning

På denna inriktning lär man sig hur man förbereder mark för ombyggnad, av tillexempel vägar, husgrunder och järnvägar.

Måleri

Här får man lära sig om ny- och ommålning och veta hur man använder sig av olika färger och liknande.

Plåtslageri

I denna inriktning är den byggnads- och ventilationsplåtslageri som står i fokus. Man jobbar både med funktion och design.

Teknikprogrammet

Detta är en bra linje att välja om man inte är säker på vad man vill göra i framtiden, då den är väldigt bred. Det är en perfekt linje för de som gillar matte och är intresserad av hur datorer och teknikutveckling fungerar. Man läser alla de tekniska ämnena, men även kemi och andra ”icketekniska” ämnen. Det finns fem olika inriktningar, där man har möjlighet att fördjupa sig inom ett av dem. Dessa är: design och produktutveckling, information- och mediateknik, produktionsteknik, samhällsuppbyggnad och miljö och teknikvetenskap.