Frågor & Svar

Valet av gymnasieskola och gymnasielinje är ett av de stora valen man gör i livet, ofta det första stora valet. Det krävs mycket funderande och det kan vara bra att läsa på om de olika programmen. Det finns otroligt många frågor gällande valet, och det finns ingen som kan svara på vilken linje som passar just dig. Detta är ett val man själv måste göra, men det finns vissa frågor som är bra att tänka på för att underlätta valet lite. Här är några av de absolut vanligast frågorna när det kommer till valet av gymnasieprogram:

Kan jag läsa teknik eller natur trots att jag har svårt för matte?

Svaret är ja. Det finns de som har en medfödd ”talang” för matte, och har det därför otroligt lätt och behöver inte anstränga sig speciellt mycket för att lära sig olika tal och lösningar. Men faktum är att i nästan alla fall där någon är bra på matte, så ligger det ingen talang bakom, endast hårt arbete. Matte är precis som vilken sport som helst, man måste träna och lägga ner tid och energi för att bli riktigt bra. Så har man drivet och viljan att plugga matte så är det inga problem, men man måste vara beredd på att lägga ner några timmar i veckan på att plugga hemma. En tanke man kan ha i bakhuvudet är ”Hårt jobb vinner över talang när talang inte jobbar hårt”.

 

Kan jag bli läkare trots att jag läser teknik?

Ja, men det krävs lite extra jobb. På teknikprogrammet läser man inte till exempel biologi, vilket man behöver för att kunna bli läkare. Men biologi och de andra ämnen som behövs kan man läsa in på Komvux efter att man gått klart gymnasiet. Detta innebär att man absolut kan bli läkare, men att det kommer ta ett extra år.

Jag vet inte vad jag vill jobba med i framtiden, vilket linje ska jag välja?

Det är otroligt få som i så tidigt ålder som 15 år har bestämt sig vad man vill göra resten av livet. På grund av detta är gymnasievalet otroligt svårt, då man ofta har känslan att man kommer att välja fel och förstöra sin framtid. Detta är en fråga som ingen har svar på, då man måste göra valet själv. Men är det så att man inte har någon aning om vad man vill jobba med i framtiden eller plugga på universitetet kan det vara bra att välja en bred utbildning. En bred utbildning betyder att man inte stänger några dörrar, och kan välja i stort sätt vad som helst senare. Har man ingen aning så kan det vara dumt att välja till exempel frisör eller stylist, då dessa inriktningar är väldigt inriktade på att man ska jobba med dessa yrken i framtiden. Det är även bra att välja en linje som  har högskolebehörighet, och som inte är yrkesförberedande. Detta för att man ska kunna välja att plugga efter skolan, och inte vara fast inom ett visst yrke.